ASCE GYO halka açılıyor
ASCE GYO Kurucu ve Hakim Ortağı Abdulkadir Konukoğlu, aile olarak ideolojilerinin bir işi yaparken önce Türkiye’yi sonra kendilerini düşünmek olduğunu söyledi.
Konukoğlu, A Para’nın canlı yayınında A Haber Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner’e şirketin halka arz sürecini anlattı ve ekonomi gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. ASCE GYO’nun yüzde 25,04’ünün halka açılacağını belirten Konukoğlu, “Halka açılmaktaki temel amacımız, kurumsallaşan ASCE şirketimizin daha da kurumsallaşması. Hedefimiz halka açılmak ve daha fazla büyümek.” Firmanın 2010 yılında kurulduğuna değinen Konukoğlu, “Ancak 50 yılı aşkın süredir SANKO’da kendi fabrikalarımızı, baraj ve HES’lerimizi, okullarımızı, camilerimizi yaptık. Ben hep inşaat sektörünün içindeyim.”
Çocukluğundan beri iş hayatının içinde olduğunu hatırlatan Konukoğlu, “Sabah erkenden işe gitmeye alışkınız. Yönetim olarak aldığımız karara göre 65 yaşını dolduran herkes iş yerini teslim etmek zorunda. Bu yönetim kurulu başkanı için de geçerli. İnşaat sektörüne aktardıktan sonra hobi olarak inşaat sektörüne girdim” dedi.
“Hobi olarak başladım, şirket büyüdü sonra şirket büyüdü, yeni projelere başlarken heyecan oluyor. Hedefe ulaştıkça mutlu oluyorsunuz. Gaziantep, Ankara ve İstanbul’da çok başarılı projelerin ipuçlarını verdik. Baharda İstanbul’da 1800 konutun temellerini atacak” diyen Konukoğlu, ASCE GYO’nun tanıtımını arz çerçevesinde 27-28 Temmuz 2023 tarihlerinde talebin toplanacağını vurguladı.
Konukoğlu, ASCE GYO’nun halka arz süreci hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Şirketleri bu şekilde halka açarsak uzun süre ayakta kalabilirler. Yoksa çocuklar torunlar makul bir noktaya gelince şirketler dağılır ama halka açık şirketler yüzlerce yıl yaşar. Yurtdışında durum böyle. Biz istiyoruz. şirketleri halka açıp tamamen profesyonellerle yönetmek ama yine işin başında olmak kurumsallaştırırsanız daha kolay olur.
Halka arzdan elde edilecek gelirin yüzde 20’sini arsa alımlarında, yüzde 20’sini işletme giderlerinde ve yüzde 60’ını yatırımların finansmanında kullanacağız. Şirketin tüm varlıklarının yüzde 3’ü kadar borcu var. Bu benim hakkımda ve bankalar dahil herhangi bir borcumuz yok. Kurumsallaşmak ve kaliteli projeler yapmak için çalışıyoruz.”
Aile işletmelerinin en büyük sorunu ölümle işten ayrılmaktır.
“Aile şirketlerinin en büyük sorunu, yönetim kurulu başkanının ölene kadar görevde kalmasıdır” diyen Konukoğlu, aile şirketlerinin gelecek nesillere aktarılmasıyla ilgili şu önerilerde bulundu:
“Altmış yılımı sektörde geçirdim. Şimdi sektörün içindeyim ama görevi devrettiğim için günlük işlerle ilgilenmiyorum. SANKO Holding’in yönetimindeyken şirket kuramazsınız. ve farklı bir işi yönetebilir.Yönetim kurulu başkanı 65 yaşında farklı işlere bakabilir.Şirketlerde 65 yaş çerçevesindeki değişimin bir diğer faydası da dışarıya çıkmaktır.Eğer hataları görebilirseniz dışarı çıkıp bir sonrakine geçtiğinde.
Bir ömür boyu bir görevin içinde kalırsanız kendinizi zamanında yenileyemezsiniz ve iş körlüğü başlar. Aslında hangi görev olursa olsun bir süre sonra geri çekilmesi gerekir. Bizimle 65 yaşına geldiğinizde günlük aktif görevlerinizden vazgeçersiniz.
Ayda bir toplantılarda ortaya çıkıyoruz ama günlük işlere bakmıyoruz. Hataları dışarıdan gözlemleyebilir, kusurları daha net görebilirsin.”
Konukoğlu, gelecek nesiller yetiştirmek ve yönetimde başarılı olmak için yönetimde bulunanların 65 yaşında görevlerini teslim etmeleri gerektiğine, yönetime geleceklerin ise ne zaman görev alacaklarını bilmeleri ve kendilerini geliştirmeleri gerektiğine dikkat çekti. buna göre.
Babaların bir hedef belirleyip, belli bir yaşa geldiğinde işi yapabilecek çocuklarına koltuğu bırakmaları gerektiğinin altını çizen Konukoğlu, bu sayede yönetimde canlılık, istikrar, gelişim, dinamizm ve yeni bir bakış açısının hakim olacağını ifade etti.
İşe geç geldiğimde babam fotoğrafta bana bakıyor.
Sabahları işe yarım saat geç gitsem duvarda asılı fotoğrafta rahmetli babamın yüz ifadesinin neredeyse değiştiğini ve kendisine baktığını hissettiğini anlatan Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: :
“Teknoloji gelişti, bilgiye erişim her geçen gün kolaylaşıyor. Yeni nesil bilgili ve donanımlı olarak geliyor. Bizi geçeceklerine inancımız tam. Yeter ki doğru yolu bilelim. Özellikle aileler, çocuklarının özgüvenlerini sarsacak cümleler kurmamaya dikkat edin.Hem çocuğunuza hem de çalışanınıza kızdığınızda bunu bir saat sonra aşmasını bilmelisiniz.”
Türkiye’nin geleceğinin çok iyi olacağını görüyorum.
Türkiye’nin geleceğinin çok güzel olacağını ve şu anda yeni bir hamlenin başladığını söyleyen Konukoğlu, şöyle devam etti:
“Seçim sonrası idari kadronun yeniden kurulması büyük heyecanı da beraberinde getirdi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın attığı adımlarla komşu ülkelerle daha fazla temas kurmaya başladık. Türkiye kararını seçimlerde verdi. Başkanımızı takdir etmek lazım çok iyi bir kadro oluşturmuş bu kadro birlikte hareket ederlerse 2024 ortalarına kadar yeteri kadar hakikat toplarlar.
Türkiye başta savunma sanayi olmak üzere birçok alanda büyük mesafe kat etti. Öyle bir ülke olmalıyız ki Avrupa bize gelmeli. Bu kararlılıkla çalışmak zorundayız. Ben böyle bir ülke istiyorum.”
Kahramanmaraş depreminin bölgede büyük tahribata yol açtığını hatırlatan ve yaraları sarmak için büyük bir dayanışma örneğini dile getiren Konukoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Ülkemizin her bir vatandaşına teşekkür etmek lazım. Hükümet konut yapımı konusunda çok hızlı karar aldı. Gaziantep komşu illerimiz Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay’a göre daha iyi durumda. Evler hasarlı ama fabrikalarımız çalışıyor. ve ihracatımız artmaya başladı.
Gaziantep OSB’de büyük hasarlar yok. Adıyaman’da büyük hasar meydana geldi. SANKO olarak Adıyaman’da kendi çalışanlarımız için 1200 konteynerden oluşan bir yaşam alanı kurduk. Yaralarımızı sarmaya çalışırken bir yandan da üretimi, ihracatı ve istihdamı artırmak için çalışıyoruz.” – GAZİANTEP